5 Ekim 2013 Cumartesi

Teppanyaki Alaturka

Yakında magazin programlarında kapısından ünlüler çıkarken göreceğimiz mekan işte burasıdır. Nispetiye caddesine eylül ayında açılacağını duyduğum teppenyaki, işte bir Ankaralı işletmeci daha diye gururla söyleyeceğimiz bir mekan.
Her şeyden önce yemek konusunda yeniliklere bu kadar kapalı bir şehirde çölde vaha etkisi yarattı burası bende. Büyük cesaret işi. Ama cahil cesareti olmadığı kesin. Çok uğraşılmış olduğunu anlıyorsunuz. Uğraşmak deyince paraya kıydık en pahalı fayansı aldık anlamayın. Para önemli bir etken olsa da vizyon olmayınca kağıt parçası. Araştırılmış, benzer restoranlarda yemek yenmiş, ekip toplanmış, hepsi eğitilmiş, yemek yazarlarına fikir sorulmuş, deneye öğrene bugüne getirilmiş. Özen gösterildiyse takdir edilmeli. Bravo diyorum.
Yemeği tadana kadar ne kadar çok etkenden geçiyorsunuz biliyorsunuzdur. Mekanı duydunuz, önyargılarınızla içeri girdiniz, mimarisi, feng shuisi, lavabonun temizliği, garson merhaba dedi kibardı değildi, tabağınız geldi görüntüsü kokusu... Yemek dilinizle damağınızla buluşana kadar kafanız kazan gibi olur. O anı her şeyden ayırt edebilmek çok zordur.

Teppanyaki gibi farklı yerler de bu anı sizin için daha da zorlaştırır. Etrafa bakmaktan ne yediğinizi anlamazsınız bir nevi. Sistemi çözmek için kendinize bira zaman tanıyın ki çok zor değil. Japon usulü ocak başı da diyebiliriz. Aynı şekilde biraz kokacaksınız hazır olun. Kendinizi ustalara bırakın ve izleyin. He bir kere teppan keyfi yaptınız mı, tamam o zaman artık normal masalarda normal Uzakdoğu menüsü de alabilirsiniz.
Takdir edersiniz ki teppan masalarında fiks menü alternatifleri uygulanıyor. Çok pahalı değil merak etmeyin buraya değer ama döner ekmekle de kıyas yapmayınız.


Teppanyaki Alaturka'da sushi
Gelelim işin alaturka kısmına. Bunca araştırma yaparken işin içine dalan mekan sahibi (ismini bilmiyorum ama bilfiil işletmeyle ilgileniyor) aslında uzak doğu mutfağının memleketimizde yenir yutulur bir iş olmadığını anlamış olmalı ki bir yerlileştirme çabasına girmiş. Yabancı mutfakları olduğu gibi kullanmaktan ve "seveceğimiz hale" getirmeyi hiç doğru bulmam. Fransız’sa Fransızların yediği şeklinde, orijinaline en sadık şekilde sunulmalı. Benim beklentim budur. Lakin; burada şair restorana alaturka derken füzyon yapmaya çalıştığı için doğru kullanmış diyebilirim. Biliyorsunuz füzyon farklı pişirme tekniklerini faklı menülerle pişirmek. Dolayısıyla hünkar beğendiyi teppan masasında pişirirseniz füzyon olur. Dünya mutfağı duyuyorum bir yerlerden, yok öyle birşey duymamış olayım alakası yok.
Burası çok rahatlıkla bir misafirinizi getirebileceğiniz bir yer. Amerikalılar zaten envai türevlerine sahip oldukları için tanıdık gelir, şehir dışından gelenlere orijinal gelir. Alaturka seçeneklerini uzak doğu mutfağı sevmeyenlere göre güzel ayarlamışlar. köfteler etler şahane, her türlü mutlu edersiniz misafirinizi.


Unutmadan, Cepa'da fast-food versiyonunu açtılar, yakında göreceğim...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder